Torcik serowo - porzeczkowy

Składniki

Składniki:



Biszkopt:



2 jajka

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżeczki kakao



Masa serowa:



0,5 kg białego sera w wiaderku

0,5 litra śmietany 30%

6 łyżeczek żelatyny

10 łyżek mleka

1/2 szklanki cukru pudru



Mus porzeczkowy:



4 szklanki czarnych porzeczek

3 galaretki o smaku czarnej porzeczki

1/2 szklanki wrzątku



Poncz:



1 łyżka kawy rozpuszczalnej

1/2 szklanki wrzątku

2-3 kieliszki likieru amaretto



Dodatkowo:



150ml śmietany 30%

1 łyżka cukru pudru

1 śmietan-fix

260g rurek waflowych z polewą czekoladową

kwiatki z cukru do dekoracji

Wykonanie:

Sposób przyrządzenia

1.     Biszkopt:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o średnicy 26cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około
25 minut.

 

2.     Mus porzeczkowy:

Galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Porzeczki zmiksować blenderem, dodać rozpuszczone galaretki i zagotować. Wystudzić mus
i podzielić na części w proporcjach: 1/3 i 2/3.

 

3.     Masa serowa:

Śmietanę ubić na sztywno. W misce zmiksować ser z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę i żelatynę rozrobioną w mleku. Powstałą masę podzielić
na dwie części. Do jednej z części dodać 1/3 musu porzeczkowego, dokładnie wymieszać.

 

4.     Poncz:

Kawę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, ostudzić i wymieszać z amaretto.

 

5.     Biszkopt przełożyć do formy, której cały obwód obłożyć rurkami
z czekoladą i nasączyć ponczem. Następnie wylać białą masę serową, wstawić do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie wyłożyć masę serową połączoną z porzeczkami i ponownie wstawić do lodówki na 20-30 minut.
Na wierzch wylać mus porzeczkowy.

 

6.     Dekoracja:

 

Śmietanę ubić, dodać śmietan-fix,  cukier puder i następnie ubić na sztywno. Ciasto udekorować bitą śmietaną i kwiatkami cukrowymi.