Prówczaki

Składniki

1 kg parówek

CIASTO:
1 kg mąki
10 dag drożdży
1-2 łyżki cukru
1-2 szkl ciepłego mleka lub wody
2-3 łyżki oleju
sól, przyprawa kebab/gyros

Sposób przyrządzenia

Mąkę przesiać, zrobić w środku dołek, rozkruszyć drożdże, posypać cukrem. Można wlać letnie mleko lub wodę. Do mąki dodać sól i przyprawy. Gdy drożdże ruszą wyrobić ciasto. Dodać jeszcze wody lub ciepłego mleka by ciasto nie było zbyt gęste. Na koniec dodać kilka łyżek oleju. Wyrobić dobrze ciasto, zostawić do wyrośnięcia.  

Parówki obrać ze skórki, można przekroić wzdłuż lub całe.  

Ciasto rozwałkować ok. 1 cm. kroić paski i owijać szczelnie parówki. Zostawić do wyrośnięcia. posmarować rozmąconym żółtkiem.  

Piec na złoty kolor  180/30h  


Podawać z kechapem lub innym ulubionym sosem.


Smacznego!