Lemoniada z malinami, cytryną i herbatą

Składniki

200 g malin
2 cytryny
3 łyżki herbaty
2–3 łyżki miodu
Kilka gałązek melisy
2 litry wody mineralnej, np. gazowanej

Sposób przyrządzenia

Maliny przekładamy do foremek do lodu, zalewamy wodą i mrozimy.
Zaparzamy herbatę w małej ilości wody*. Studzimy. Wyciskamy sok z 1 cytryny. Drugą cytrynę kroimy w plastry.
Do dużego dzbanka przelewamy herbatę, dodajemy miód, sok z cytryny. Wrzucamy kostki lodu z malinami, wrzucamy plastry cytryny oraz gałązki melisy, dopełniamy wodą. Mieszamy i podajemy.


* Zalecany sposób parzenia:1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200ml) wody o

temperaturze ok. 80 st. Celsjusza (tj. mniej więcej 5 minut po zagotowaniu
wody), czas zaparzania - w zależności od indywidualnych upodobań - od 1 do 3
minut pod przykryciem, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu.