Beza z bitą śmietaną i owocami

Składniki

4 białka
200g cukru
szczypta soli
300g słodkiej śmietany 30- 36%
1 łyżka cukru
1 łyżeczka kakao
czereśnie (lub inne owoce np. truskawki, maliny, porzeczka, brzoskwinie)
ok. 50g czekolady (u mnie biała)

Sposób przyrządzenia

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do szprycy (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem. Użyłam szprycy z dużą, okrągłą końcówką).
  3. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formułować z piany okrągłe placki o średnicy ok. 8cm. (Dla ułatwienia, najlepiej jest najpierw narysować na papierze okręgi. Zrobić odstępy między bezami. Bezy trochę urosną). Kolejno zrobić ozdobny brzeg.

 

  1. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C przez ok. 2 godz., aż bezy będą wysuszone. (Czas i temperatura może się lekko zmieniać w zależności od piekarnika). Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku, aż wystygną.
  2. Czereśnie umyć i osuszyć.
  3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Czereśnie, jedną po drugiej, zanurzać do połowy w czekoladzie i układać np. na papierze do pieczenia.
  4. Bitą śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Na końcu dodać kakao.
  5. Bitą śmietanę rozłożyć na bezach i ułożyć owoce.