Tiramisu dla dzieci

Składniki

Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru brzozowego (może być zwykły kryształ)
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
2 serki Mascarpone
1 duży kubeczek śmietanki kremówki

Ponadto:
300 ml mleka
4 łyżki tradycyjnego kakao
1 łyżka cukru brzozowego, lub zwykłego
Kakao instant

Sposób przyrządzenia

Lubicie tiramisu, ja bardzo, natomiast nie ma co ukrywać nie jest to ciasto dla dzieci, dlatgo pewnego dnia, postanowiłam je trochę udziecięcić :) Ciasto jest pycha, ja zamiast zwykłego cukry urzywam cukru brzozowego, który jest o wiele zdrowszy, natomiast zdaję sobię sprawę z tego, że nie jest on najtańszy i ciężko go dostać w zwykłym spożywczaku, więc wszędzie tam gdzie należy dodać cukiermożna zamienić ksylitol ( cukier brzozowy), na zwykły cukier w kryształkach ze sklepu :)

 

Wykonanie ciasta należy zacząć od upieczenia biszkoptu, zapewne każda z Was ma swój przepis, natomiast jeśli takowego nie posiadacie, polecam mój :)

1. Oddzielamy biała od żółtek, a następnie białka miksujemy aż uzyskamy sztywną pianę.

2. Do piany z białek dodajemy cukier i miksujemy wszystko na gładką masę.

3. Dodajemy żółtka i chwilkę miksujemy.

4. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy jezcze z dwie minutki.

5. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.

6. Aby biszkopt nie opadł, najpierw wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto z 10 min, następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i wentylujemy ciasto z 10-15 minut. Po tym czasie można wyjąć biszkopt z piekarnika i na 100% nie opadnie :)

 

Tiramisu słynie z tego, że użyty w nim biszkopt jest wilgotny i super nasączony. Ponieważ jest to ciasto dla dzieci, ja biszkopt nasączam tradycyjnym kakao, takim jakie gotowała mi babcia w dzieciństwie :)

W celu przygotowania kakao, należy zagotować mleko, do lekko gotującego się dodajemy wcześniej wymieszane ze sobą kakao, cukier i odrobinę mleka ( ten zabieg ma na celu zapobiegnięcie powstania grudek ). Taką mieszaninę gotuję jeszcze z 2-3 minuty i pozostawiam do ostygnięcia.

Krem jest w tym przypadku tradycyjny. Dwa serki maskarpone, oraz śmietanę kremówkę przekładam do wysokiej miski i wszystko miksuję razem do uzyskania zwartej masy ( do masy można dodać cukier, ale ja wolę taką mniej słodką wersję)

A teraz jak należy składać ciasto:

1. Ostudzony biszkopt przekrawam na pół. Dolną część obficie nasączam kakao i nakładam połowę kremu.

2. Na krem nakładam drugą część biszkopta, który również nasączam kakao i również pokrywam kremem ( zawsze zostawiam sobie odrobinę kremu do dekoracji).

3. Udekorowane różyczkami z kremu ciasto posypuję kakaem instant przez sitko, aby pozbyć się jakichkolwiek grudek.

Ciasto należy schłodzić w lodówce minimum godzinkę. Jest naprawdę pyszne, polecam :)