Dalmatyńczyk

Składniki

Ciasto białe:

7 białek
1 1/3 szkl. cukru
2 łyżki mąki pszennej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki octu

Dwie łyżeczki kawy naturalnej

Ciasto Żółte:

3 jajka
2 żółtka (można wszystkie co zostały od ciasta białego)
1 łyżka octu
2 łyżki oleju
3/4 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

Puszka ananasów
duży budyń śmietankowy
galaretka cytrynowa
3/4 kostki masła
3/4 szkl. wody

Sposób przyrządzenia

Ciasto białe:


Ubić białka, dodać, cukier, ocet i pozostałe składniki. Wyłozyć na posmarowanej blasze, nie głaska. Zostawić jak się wyłozyło, im bardziej nie równe tym ciekawiej wygląda. Na ciasto posypac dwie łyżeczki kawy naturalnej przez sitko. 


Ciato żółte:


Utrzeć i wyłożyć na ciasto białe. Piec 35 minut 

Ostudzić, przekroić na pół i przełożyć kremem.


Krem:


Sok z ananasa, dodać wodę i ugotować budyń. Do gorącego wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Masło utrzeć, dodać zimny budyń, na koniec dodać pokrojonew kostkę ananasy. Przełozyć ciasto.


Smacznego!