Cielęcina duszona po kreolsku

Składniki

1kg cielęciny (filet)
2 gałązki rozmarynu
100 g szparagów (poza sezonem mogą być ze słoika)
200 g pieczarek
1 marchewka
700 g przecieru pomidorowego Valfrutta
100 ml białego wina
1 ząbek czosnku
szafran do smaku
oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

Cielęcinę pokrój w medialony i natrzyj ją świeżo zmielonym pieprzem oraz rozmarynem. Podsmaż ją na oliwie z oliwek wraz z posiekanym czosnkiem. Następnie dorzuć pokrojoną w kostki marchew i pieczarki. Po chwili dolej wino i pozwól mu odparować. Szafran rozpuść w małej ilości wody i dodaj go wraz z przecierem pomidorowym. Całość dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 20 minut.Na koniec dodaj przepołowione wzdłuż szparagi i gotuj jeszcze następne 3 minuty. Potrawę podawaj udekorowaną szparagamii pieprzem. Gotuj ok. 10 minut, a następniedodaj groszek i fasolę. Na połowie placka wyłóż ciepły sos warzywny, posyp wiórkami sera, przykryj i włóż do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut do zapieczenia.