Pikantna sałatka z kurczakiem

Składniki

-1 piersi z kurczaka
-1 kapusta pekińska
-1-2(w zależności od wielkości naczynia) puszki fasoli czerwonej konserwowej, może być kukurydza w zalezności od upodobań
-1 słoik ogórków konserwowych
-w równych ilościach czosnek, musztarda, ketchup(ilość zalezy od wielkości naczynia np. 5łyżek musztardy i 5 ketchupu oraz 5 ząbków czosnku)
-przyprawy według uznania-soł, pieprz, curry-kto z czym jeść kurczaka

Sposób przyrządzenia

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę (nie za drobną), doprawić do smaku według uznania i usmażyć. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Fasolę osączyć na sicie. Na dnie naczynia(najlepiej takiego z płaskim dnem) ułożyć porwaną kapustę pekińską, na to usmażonego kurczaka następnie fasolę i potem ogórka. Na końcu zrobić sos: Musztardę z ketchupem i posiekanym czosnkiem rozmieszać i wysmarować wierzch sałatki. Wystarczy cienka warstwa. Proporcje składników sosu zależą od wielkości naszego naczynia a takze od indywidualnych upodobań, jeżeli ktoś woli delikatniejszą wersję wystarczy zminiejszyć proporcje czosnku i musztardy a zwiększyć ketchupu. W mojej misce mieści sie jeszcze jedna taka warstwa. Nastepnie do lodówki aby się schłodziła i SMACZNEGO.

 

W mojej rodzinie jest to absolutny hit na który wszyscy sie rzucają i nigdy po imprezach nie zostaje. Smakuje zarówno dzieciom (o dziwo bo ja robię na pikantnie) i moim babciom. Nawet miałam zamówienie aby przygotować taką na 50-lecie ślubu u dziadków. Jezeli macie trochę czasu a na np. kolację chcecie zrobić coś nowego to zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu a jak Wam zasmakuje to  proszę o głosik.