Krucho-maślane babeczki z bitą śmietaną i truskawkową galaretką:

Składniki

Kruche babeczki: (około 15 babeczek)
250 g mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki cukru pudru
125 g masła, miękkiego
1 jajko
1 płaska łyżka śmietany lub jogurtu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

Do przełożenia:
bita śmietana, galaretka w czerwonym kolorze (u mnie truskawkowa), dowolne owoce

Sposób przyrządzenia

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy sól, lekko roztrzepane jajko, śmietanę, cukier waniliowy oraz masło pokrojone w kostkę. Szybko zagniatamy ciasto w jednolitą kulę. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Lekko natłuszczone foremki na babeczki wykładamy dosyć cienko rozwałkowanym schłodzonym ciastem. Babeczki nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika. Pieczemy przez 15 - 20 min do lekkiego zarumienienia. Upieczone
babeczki wyciągamy z foremek dopiero po wystudzeniu. Do każdej babeczki wkładamy porcję ubitej na sztywno bitej śmietany i zalewamy tężejącą galaretką w czerwonym kolorze. Babeczkę dekorujemy bitą śmietaną i serduszkami z galaretki.
Trochę pracochłonne, ale efekt zdumiewający i warty poświęconej pracy. Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania