Piaskowa, waniliowo – pandanowa babka z papierówkami i domowym sosem czekoladowym

Składniki

- 5 jaj
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (najlepiej domowego)
- 1 szklanka mąki
- 100 g waniliowego budyniu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka pasty pandanowej
- jabłka

Na sos potrzebujemy:
- 125 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao

Sposób przyrządzenia

Mąkę przesiać razem z budyniem i proszkiem do pieczenia. Do jaj dodać sól i cukier i ubijać aż masa będzie puszysta i kremowa. Do ubitych jaj dolewać stopniowo, ciągle ubijając, przestudzone, roztopione masło. Dodać ekstrakt waniliowy, pastę pandanową i ubijając na niskich obrotach dosypywać stopniowo suche składniki. Całość wymieszać bardzo energicznie i szybko. Wymieszaną masę wylać do przygotowanej foremki, na cieście ułożyć obrane i pokrojone w ósemki jabłka (u mnie papierówki). Babkę piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po wystudzeniu babkę polać domowym sosem czekoladowym. Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje, często mieszając.