sernik kokosowo- malinowy

Składniki

25 dag mąki
15 dag masła
20 dag cukru
5 jajek
1 kg twarogu ( mielonego na sernik)
125 g śmietany kremówki
1 torebka budyniu śmietankowego
45 dag malin świeżych lub mrożonych
10 dag wiórek kokosowych

Sposób przyrządzenia

Z mąki, masła. 10 dag cukru i 1 jajka zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 30 min do lodówki. Z pozostałych żółtek oraz cukru utzrzeć puszystą masę a następnie dodać twaróg, śmietanę i budyń ( proszek) a na końcu ubitą pianę z białek. Posmarować tortownicę o śrenicy 26 cm tłuszczem i posypać bulką tartą. Większą połowę ciasta rozwałkować na placek o średnicy 26 cm i wyłożyć nim spód tortownicy. Resztę ciasta rozwałkować na pas o średnicy ok 4 cm i wyłożyć nim dokładnie brzegi tortownicy. Spód kilkakrotnie nakłuć widelcem i rozłożyć na nim maliny a następnie posypać je wiórkami kokosowymi. Na tak przygotowany spód ciasta przełożyć masę serową i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok 60 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik ale pozostawić w nim ciasto jeszcze przez 10 minut. Rewelacyjne ciasto podawać polane plewą czekoladową i posypane kokosem . Smacznego

 


Ja serniczek podaję dekorując talerzyk sosem malinowym - niebo w gębie:)