ROLADA BANANOWA

Składniki

KREM:

1 szklanka + 10 łyżek mleka
10 dkg orzechów włoskich posiekanych
3 płaskie łyżki mąki krupczatki
20 dkg masła
3 łyżki cukru pudru
2-3 banany


CIASTO:

6 jaj
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki krupczatki
1 łyżka kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia

Wymieszać składniki na ciasto. Wylać na dużą blaszkę i piec 15 minut.

Po upieczeniu zawinąć w rulon w czystą ścierkę.

 

Ze składników na krem, zagotować 2/3 szklanki mleka a w 1/3 szklanki rozpuścić mąkę.

Do gotującego się mleka dodać rozpuszczoną mąkę, chwilę mieszając i odstawić do wystygnięcia.

Zagotować 10 łyżek mleka i tym gorącym mlekiem sparzyć posiekane orzechy.

Masło utrzeć z cukrem, dodać zrobiony budyń i namoczone orzechy. Wszystko wymieszać.

 

Ciasto rozwinąć, posmarować je kremem, na brzegu ułożyć całe banany i ponownie zawinąć w rulon.

 Polecam z całego serca!

 

ps. Przepis skradziony od cioci i ciągle przeze mnie modyfikowany :)