Biszkopt z jabłkami i pierzynką śmietankową

Składniki

BISZKOPT
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA JABŁKOWA
1,5 l jabłek (lub 5 sztuk)
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 opakowanie galaretki pomarańczowej w proszku
MASA ŚMIETANKOWA
500 ml śmietany 30%
2 opakowania galaretki cytrynowej
2 łyżki cukru puder
1 opakowanie śmietany Śnieżka
DODATKOWO
kilka kostek czekolady

Sposób przyrządzenia

BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier. Następnie dodać żółtka. Łyżką wmieszać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Przełożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną i piec w 180 st. przez 25 minut. Po upieczeniu wyjąc i ostudzić.

MASA JABŁKOWA: jabłka przełożyć do garnka, dodać cynamon, cukier i galaretkę w proszku. Całość chwilę podsmażyć. Przełożyć na biszkopta.

MASA ŚMIETANKOWA: przygotować galaretkę cytrynową w pół litrze wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę 30% ubić, dodać śnieżkę i cukier puder. Pod koniec dodać galaretkę cytrynową. Przełożyć na masę jabłkową. Przyozdobić startą czekoladą.