Ciasto Cappuccino

Składniki

BISZKOPT
6 jajek
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki
2 łyżki kawy CAPPUCINO waniliowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
BISZKOPT KAKAOWY
4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
1/2 l mleka
1 1/2 łyżki mąki zwykłej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 margaryna
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 żółtek
kieliszek spirytusu
POLEWA
10 dag margaryny
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
DODATKOWO
galaretka cytrynowa, truskawkowa, agrestowa,
kokos do ozdoby
parę pomadek ptasiego mleczka

Sposób przyrządzenia

BISZKOPT CAPPUCINO: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę zmieszać z kawą oraz z proszkiem do pieczenia i łyżką wmieszać do jajek, wylać do formy i piec około 25-30 min w 180 st. Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, tylko zamiast CAPPUCINO dodać kakao. Zimny placek CAPPUCINO przekroić na pół.

 

MASA: W odrobinie zimnego mleka rozpuścić obie mąki, żółtka, oraz cukier waniliowy. Resztę mleka zagotować. Na gotujące mleko wlać rozpuszczone mąki z żółtkami, ciągle mieszając, zagotować. Odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem dodając stopniowo zimny budyń, utrzeć na pulchną masę. Dodając na koniec kieliszek spirytusu. Galaretki każdą z osobna ugotować w nie całej szklance wody, przelać na talerze , twardą pokroić w kostkę.

 

POLEWA: Wszystkie składniki włożyć do rondla, ciągle mieszając, zagotować. Odstawić do wystygnięcia.

 

SKŁADANIE: biszkopt cappucino- masa z dodatkami- biszkopt ciemny- masa z dodatkami- biszkopt cappucino- dekoracja