Bananowa Cukierenka!

Składniki

125 g masła (oraz niewielka ilość do posmarowania formy)
200 g czekolady deserowej, połamanej na kawałki
200 ml śmietanki UHT 30%
100 g cukru
4 jaja (białka oddzielone od żółtek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g mąki pszennej tortowej
35 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
2-3 banany, obrane
1 łyżeczka kakao do posypania ciasta
niewielka ilość bułki tartej lub startych biszkoptów do posypania formy.

Sposób przyrządzenia

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Do masy dodajemy śmietankę oraz cukier. Podgrzewamy do temperatury około 60°C. Przekładamy do miski, studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka, przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i stopniowo dodajemy do czekoladowej masy.

Formę do tarty o średnicy 28-30 cm smarujemy masłem i posypujemy startym biszkoptem lub bułką tartą. Masę przekładamy do formy. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry banany. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175°C (termoobieg). Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem posypujemy kakao.


Później paluszki oblizujemy po ostatnim kęsie. :)