Tort Róża

Składniki

Składniki na biszkopt:
- 2 czubate łyżki kakao
- 250 g masła
- 1,5 szkl cukru
- 0,5 szkl mleka
- 4 jajka
- 1,5 szkl mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia



Składniki na krem:
- 4 jajka
- cukier waniliowy
- 1,5 szkl cukru
- 500 g masła
- aromat rumowy
- 3 łyżki kakao

Sposób przyrządzenia

Biszkopt:

Kakao, masło, cukier i mleko zagotować w garnuszku. Wystudzić i dodać żółtka i mąkę. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Gdy biszkopt wystygnie przekroić na 3 blaty.

Krem:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier oraz cukier waniliowy. Ubijać około 10 minut, do momentu roztarcia cukru. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Masło utrzeć mikserem. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać do masy jajecznej. Na koniec dodać aromat rumowy. Masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i przełożyć masą blaty biszkoptu. Drugą część podzielić na kolejne 3 części i do każdej dodać ulubiony kolor barwnika. Następnie każdą część przekładać do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy oraz dekorować tort na kształt różyczek. Schłodzić w lodówce. Smacznego!