Rurki z kremem

Składniki

Ciasto:
- kostka margaryny
- 1/2 kg mąki pszennej
- 5 dużych łyżek śmietany 18%
- szczypta soli
- cukier trzcinowy
- białko do smarowania
Masa:
- kostka margaryny
- szklanka wrzącego mleka
- 2 szklanki zmielonych orzechów
- 1 żółtko
- szklanka cukru pudru

Sposób przyrządzenia

Ciasto:

Margarynę, mąkę i śmietanę zagnieść na ciasto, posolić, uformować w kulę i odłożyć na 30 min. do lodówki. Wyjąć, rozwałkować cieniutko i pokroić na paski o szerokości 2 cm. Posmarowane foremki masłem nawijać ciastem. Posmarować białkiem jedną stronę i posypać cukrem trzcinowym. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 30 min w temp. 190 stopni.

Masa:

Orzechy zalać mlekiem wrzącym i odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukiem pudrem na puch dodać żółtko. Stopniowo dodawać orzechy i dalej ucierać. Gotową masą nadziewać rurki. Najlepsze są na drugi dzień, kiedy nawilgną:)

Smacznego:)