,,Golasek"

Składniki

kasza gryczana: 1 szklanka, - ser biały: 20 dag; - 4 średnie ziemniaki, - jajka 2 szt., - 1 duża cebula, - olej lniany z pierwszego tłoczenia, - olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, - mięta, - sól, - pieprz,

Sposób przyrządzenia

 Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w 2 szklankach wody, ziemniaki gotujemy we wrzątku. Cebulę kroimy w grubą kostkę, następnie trzeba ją zeszklić na oleju rzepakowym. Ugotowane ziemniaki i ser przepuszczamy przez maszynkę bądź praskę, dodajemy kaszę. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce (najlepiej rękoma). Następnie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy resztę przypraw wraz z olejem lnianym do gustu. Dobrze mieszamy, by masa była jak najbardziej jednolita. Masę wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez około 40 minut w piekarniku, w temperaturze 180 stopni.