Świąteczne pierniczki z lukrem

Składniki

pół kg mąki pszennej
200g miodu płynnego
3/4 szklanki cukru pudru
cała przyprawa do pierników,
1 żółtko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
* 1-2 łyżki kakao

Sposób przyrządzenia

Mąkę przesiać z solą i soda oczyszczoną, zrobić wgłębienie i wlać miód - wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto aż będzie gładkie i lśniące. Gdy wyrobimy ciasto to zrobić z niego kulkę i wstawić do lodówki na 20-30 minut (ciasto można zostawić w lodówce do 24). 

* Do częsci ciasta możemy dodać kako, w zależności od ilości odłożonego ciasta od 1-2 łyżek

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować go na blacie podsypując mąką. Rozwałkować na grubości ok 0,5 cm. Wykrywać pierniczki i odkładać na blaszkę.

Piec w temp. 180-200 stopni około 6-10 minut - w zależnosci od piekarnika i grubości naszego ciasta. 

Pierniczki chowamy do szczelnej puszki i przechowujemy cały rok. Przed świętami Bożego Narodzenia wyjmujemy i lukrujemy :)