Wigilijne śledzie po kaszubsku

Składniki

0,5 kg płatów śledziowych
3 cebule pokrojone w kostkę

Zalewa do śledzi:
3,5 szklanki wody
1 szklanka octu
2 liście laurowe
ziele angielskie
pieprz w ziarnach

dodatkowo:
4 duże cebule pokrojone w piórka
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
trochę ostrego ketchupu
0,5 łyżeczki cukru
sól
pieprz
oliwa

Sposób przyrządzenia

Zalewę zagotowujemy i wystudzamy. Śledzie kroimy w 2 cm paseczki i na przemian z cebulą pokrojona w kostke układamy w 1l słoiku warstwami, zalewamy wystudzoną zalewą. Wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie śledzie  odcedzamy z zalewy i wrzucamy do miseczki bez teh cebuli. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę, dodajemy koncentrat, ketchup, cukier, sól i pieprz do smaku- chwilę dusimy i studzimy. Ostygnięte dodajemy do śledzi, mieszamy i wkładamy do lodówki w celu przegryzienia :) Smacznego!