Łosoś pod pierzynką z duszonych warzyw

Składniki

40 dag filetu z ryby np. łososia
włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora)
1 kulka sera mozzarella
oliwa
sól
pieprz
sok z cytryny

Sposób przyrządzenia

Marchewki, pietruszkę, selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i nakładamy wszystkie warzywa, przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy do miękkości około 20 minut.

Filet z ryby skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. W posmarowanej oliwą formie układamy filet z ryby, na niego wykładamy grubą warstwę duszonych warzyw i wszystko przykrywamy startym serem mozzarella. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 20 minut.

Doskonałe danie na wigilijny stół i nie tylko. Danie to mogą spróbować już najmłodsi.