Puszysty, świąteczny piernik

Składniki

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru brązowego (może być też biały)
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
3 jajka
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki ciemnego kakao
opakowanie przyprawy do piernika
1/2 słoiczka powideł śliwkowych (140 g)

Na polewę:
3 łyżki wrzącej wody
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
100 g masła
opcjonalnie płatki migdałów

Sposób przyrządzenia

Mąkę przesiać, dodać cukier, jajka, mleko, olej, sodę i wymieszać mikserem. Następnie dodajemy kakao, przyprawę do piernika i znowu miksujemy. Na samym końcu dodajemy powidła i kolejny raz mieszamy. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy masę piernika. Pieczemy 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni.


Polewa: do rondelka wlewamy wrzątek i ustawiamy na małym ogniu. Cukier puder i kakao przesiewamy przez sitko i dodajemy do wody. Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałki masło i rozpuszczamy cały czas mieszając trzepaczką. Lekko ostudzoną masą polewamy piernik. Opcjonalnie dekorujemy uprażonymi migdałami.


Smacznego!