tortellini ze szpinakiem , mozzarellą i jajkiem.

Składniki

1 opakowanie mrożonego szpinaku. następnym razem użyję świeżego. Miałam mrożony, bo mąż taki kupił.
1 opakowanie serka mozzarella
1 jajko

1 duża łyżka masła
3 ząbki czosnku
odrobina pieprzy cayenne
sól ( troszkę więcej niż zazwyczaj solimy)
3 łyżki śmietanki 30 %

Sposób przyrządzenia

Na patelni rozgrzać łyżkę masła.
Wyłożyć zamrożony szpinak i udusić.
3 ząbki czosnku przepuścić przez praskę, dodać do szpinaku.
Dodać sól, pieprz cayenne i dusić aż do odparowania wody.
Dodać śmietankę i dalej jeszcze poddusić kilka minut.
Ostudzić , dodać pokrojone w kostkę jajko  i ser.
 
 
Wymieszać . Jeśli farsz jest za mało ścisły dodać łyżkę lub dwie bułki tartej. Wymieszać. 
 
Przygotować ciasto:
 
0,5 kg mąki rozetrzeć z 1 dużą łyżką masła, dodać 3 jajka i troszkę ciepłej wody.
Zagnieść elastyczne ciasto i pozostawić pod przykryciem kilkanaście minut aby odpoczęło. 
Ciasto dzielić na części i cienko rozwałkować. 
Wykrajać małe krążki , nakładać farsz 1/2 małej łyżeczki , zalepiać i formować tortellini.
 
 
 
Włożyć do osolonego wrzątku małymi partiami. Od chwili wypłynięcia gotować 2-3 minuty.
Wykładać na półmisek lub deseczkę do lekkiego osuszenia. 
 
 
Tortellini są tak pyszne, że wystarczy je lekko polać roztopionym masłem. 
 
Smacznego!!!!