Omlet.

Składniki

Jajka ilość dowolna. Ale przeciętnie 2 na osobę ( dla męża 4 )
Farsz dowolny. Najczęściej wędzony boczek, szynka lub pieczarki
Cebulka
Pomidory
Starty żółty ser
Troszkę posiekanego szczypiorku
4 łyżki mleka

Sposób przyrządzenia

Farsz można przygotować wcześniej .
Pokrojony boczek przesmażyć na odrobinie masła.
Dodać pokrojoną cebulkę i wędlinę lub pieczarki.
Jajka rozbić widelcem  w wysokim naczyniu
Dodać troszkę mleka, soli i świeżo zmielonego pieprzu.


Na rozgrzaną patelnie wyłożyć odrobinkę masła i wylać jajka.
Na średnim ogniu podgrzewać lekko podważając brzegi.
Na lekko ścięte jajko wyłożyć farsz, położyć pomidory i posypać serem.

 
 Przykryć drugą połową omletu. Posypać szczypiorkiem.

Przykryć pokrywką i jeszcze kilka minut podgrzewać na małym ogniu. Tak aby ser stopił się a pomidory lekko podgrzały.


Zsunąć  omlet przy pomocy łopatki.


Podawać z ulubionym pieczywem.
Smacznego!!!