Pikantne smarowidło do pieczywa.

Składniki

Około 1-1,5 kg półtłustego mięsa. Takie bywa w naszym mięsnym sklepie. I jest bardzo tanie.
3 duże cebule
4 duże ząbki czosnku
1/2 szklanki octu winnego + 1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
4-5 łyżek słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
ja dodałam jeszcze 1 dużą łyżkę swoich ususzonych ziół z ogródka ( tymianek, oregano, szałwia)
1 łyżka soli

Sposób przyrządzenia

Mięso pokroić w grubą kostkę.
Cebule pokroić też w grubą kostkę, czosnek na plasterki
Mięso wyłożyć do płaskiego rondla , dodać cebulę i czosnek.
Podsmażyć do momentu gdy wyparuje sos.


Dodać wszystkie dodatki i sól. Wymieszać i zalać wodą . Ale tylko aby mięso było przykryte.
Przykryć rondel pokrywą , szybko doprowadzić do zagotowania i zmniejszyć bardzo ogień.
Niech sobie" pyrka " co najmniej 3 godziny.
Mięso porozrywać widelcami, lekko ostudzić i przełożyć do pojemników .



Podawać z różnego rodzaju pieczywem.
Ja dzisiaj podałam ze świeżo podpieczonymi kromkami kajzerki.
Jako dodatek domowe pikle warzywne.


I było pysznie!!!