Zapiekanka po nelsońsku

Składniki

• 8 średnich ziemniaków
• 200 g wędzonego boczku
• 2 średnie cebule
• 20 g suszonych podgrzybków
• 100 g sera żółtego Gouda w plastrach
• mąka
• sól do smaku
• pieprz do smaku
• sos sojowy do smaku
• majeranek do smaku

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki ugotować na półtwardo i ostudzić. Boczek pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Jajka ugotować na twardo. Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości, pokroić i podsmażyć na oleju z cebulą. Podlać wodą i częścią wywaru po grzybach. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, a następnie zagęścić zawiesiną z mąki i wody. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwowo: ziemniaki pokrojone w plasterki, boczek z cebulą, jajka pokrojone w cząstki i znowu ziemniaki. Każdą warstwę doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Całość zalać sosem grzybowym, a na wierzch ułożyć plasterki sera. Zapiec w piekarniku ok. 30 minut w temp. 180st. C