Szarlotka weekendowa

Składniki

CIASTO

5 jajek
1 szkl. cukru
1/2 kostki margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 szkl. mąki


MASA JABŁKOWA


2 kg jabłek
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu

Sposób przyrządzenia

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać resztę składników. Na końcu dodać pianę z białek. 


Jabłka obrać i rozgotować dodają 1/2 szklanki wody. Ja nie rozgotowuję tak do końca, lubię kawałki jabłek.  Na koniec dodać kasze i cynamon i mąkę ziemniaczaną rozmieszana w odrobinie wody. Zagotować i przestudzić. 

Połowę ciasta wyłożyc na posmarowaną blachę potem wyłożyc masę jabłkową a na wierzch resztę ciasta. Piec 180*/ 50h.

 


Jeśli jabłka są mało słodkie dodaję trochę cukru.