Krem burackowy

Składniki

1 kg buraków
6 łyżek oliwy
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 małego selera
sól
pieprz
sok z pomarańczy
3 szklanki bulionu warzywnego
6 łyżek gęstej śmietany

Sposób przyrządzenia

1 . Buraki , marchewkę , pietruszkę , seler i cebulę obierz , pokrój na małe kawałki . Czosnek obierz , posiekaj . Oliwę rozgrzej w rondelku , podsmaż czosnek . Włóż warzywa , smaż około 5 minut , często mieszając . 


2 . Warzywa zalej bulionem , gotuj  około 20 minut do miękkości . Zmiksuj . Dodaj sok z pomarańczy , przypraw do smaku solą i pieprzem . Zupę rozlej do talerzy , pośrodku zrób kleksa ze śmietany .