Piernil przekładaniec

Składniki

Na ciasto :
50 dag mąki
10 dag cukru
25 dag miodu
3 jajka
13 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
Ponadto :
250 ml mleka
1 budyń waniliowy z cukrem
3 łyżki cukru
12 dag miękkiego masła
50 dag powideł śliwkowych
1 galaretka morelowa
gotowa polewa czekoladowa

Sposób przyrządzenia

  1. W rondelku roztop masło oraz miód , wystudź . Do miski wsyp suche składniki ciasta , wymieszaj je . Dodaj do nich roztrzepane jajka , masło z miodem i dokładnie wymieszaj . Ciasto podziel na 4 równe części i przełóż do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia . Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni C . Wystudź .
  2. Przygotuj krem budyniowy . W 1/2 szklanki mleka wymieszaj proszek budyniowy i cukier . Pozostałe mleko zagotuj . Gdy zacznie wrzeć , wlej zawartość szklanki i ugotuj budyń . Odstaw na chwilę , by lekko przestygł . Masło ucieraj mikserem przez kilka minut . Dodawaj po łyżce budyniu i miksuj , aż krem będzie gładki . W rondelku zagrzej powidła . Gdy będą gorące , wsyp galaretkę , wymieszaj i odstaw by nieco przestygła .
  3. Pierwszy kawałek ciasta posmaruj połową powideł , przełóż drugi kawałek i posmaruj go kremem budyniowym . Na to połóż przeci kawałek ciasta , posmaruj pozostałymi powidłami i przykryj ostatnim kawałkiem ciasta . Wierzch i boki ciasta ozdób polewą czekoladową .