Serowe ciasteczka

Składniki

Ciasto
▪ 30 dag mąki
▪ 15 dag margaryny
▪ 2 jajka
▪ 30 dag sera żółtego Edamskiego
▪ sól do smaku
Nadzienie
▪ 15 dag sera żółtego Edamskiego
▪ 15 dag serka czosnkowego
▪ pieprz do smaku
▪ klika płatków migdałów (opcjonalnie)

Sposób przyrządzenia

Przygotuj ciasto łącząc ze sobą ser żółty starty na tarce o grubych oczkach, mąkę, margarynę, sól i jajka. Zagnieć ciasto i włóż je na 10 minut do lodówki. Ze startego sera żółtego i serka czosnkowego przygotuj nadzienie. Dopraw pieprzem do smaku. Rozwałkuj cienko ciasto, szklanką wykrajaj kształt ciasteczek. Na połowie z nich połóż po łyżeczce nadzienia, przykryj pozostałymi krążkami i dociśnij brzegi, tak by nadzienie nie wyciekało. Ciastka posyp płatkami migdałów. Piecz ok. 15-20 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 200°C.