Cukinia z parmezanem oraz z orzechami

Składniki

- cukinia
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżka startego parmezanu
- mały jogurt naturalny
- 15 gramów orzechów włoskich

Sposób przyrządzenia

Rozpoczął się sezon na cukinie, jeśli nie macie tak jak ja co z nią zrobić, zapraszam do wypróbowania przepisu. Znlazłam go na stronie http://www.mamazone.pl/kuchnia/przepisy/kobieta-w-ciazy/201106/cukinia-z-parmezanem-i-orzechami.aspx i od tej chwili gości często na moim stole :)


Ja obieram cukinię, ale w orginalnym przpisie tego nie znajdziecie. Warzywo kroimy na pół, po czym wkładamy do żaroodpornego naczynia i polewamy łyżeczką oliwy. Cukinie powinno się piec w temperaturze 180*C, około pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika polewam cukinie jogurtem, posypuje serem oraz orzechami. Na kilka minut wsadzam do piekarnika, żeby ser sie roztopił :) Smacznego