Przepyszny Tort Czekoladowy

Składniki

Do przyrządzenia ciasta potrzebujemy:

• 200 g masła, pokrojonego na kawałki
• 200 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
• 25 g kakao
• 170 g mąki pszennej (najlepsza jest bezglutenowa)
• 400 g brązowego cukru
• 1 łyżka rozpuszczalnej kawy w proszku lub w granulkach
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
• 3 średnie jajka
• 75 ml maślanki

Aby wykonać przełożenie i polewę, przygotuj:

• 200 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
• 250 ml śmietanki kremowej 30%

oraz

• 2 łyżki brązowego cukru

Do dekoracji:

potrzebujesz polewy czekoladowej, czekoladę i pisaki o kolorze odpowiadającym
twoim upodobaniom.

Sposób przyrządzenia

Przygotowanie:

 

Dekoracja:

Aby zrobić dekorację:

Należy roztopić czekoladę i rozsmarować ją cienką warstwą na desce do krojenia. Odczekać około 2 godzin,  masa nam juz zastygnie, ale nadal będzie jeszcze wystarczająco miękka, aby można ją było ją dowolnie formować. Na samym końcu możemy dodać dodatki, udekorować czekoladę pisakami.