Szybka babka czekoladowa

Składniki

- 120 g czekolady gorzkiej + dodatkowo 100 g na polewę
- 3 łyżki mleka
- 150 g miękkiego masła
- 150 g miałkiego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao

Sposób przyrządzenia

Jest taki dzień w tygodniu kiedy zwalniamy i chcemy poczuć zapach domowego ciasta:) Dziś to uczucie dopadło i mnie;) Jeżeli macie w domu gorzką czekoladę, której  nikt już nie chce jeść polecam babkę czekoladową:)


Czekoladę z mlekiem rozpuściłam w kąpieli wodnej i ostudziłam.

Masło utarłam z cukrem na puszysty krem. Dodałam po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec wlałam wcześniej przygotowaną czekoladę:)

Potem dodałam - mąkę i proszek do pieczenia. Przełożyłam ciasto do wysmarowanej masłem foremki. Piekłam przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Upieczoną babkę oblałam czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z łyżką masła i odrobiną mleka:) W oryginalnym przepisie było jeszcze kakao. Ja nie miałam i bazowałam tylko na czekoladzie ale i tak wyszło smaczne:)

Smacznego!!!