ZIELONA WARIACJA W ZIOŁACH

Składniki

- makaron trzykolorowy rurki 500g
- pierś z kurczaka 500g
- 1 brokuł
- ser Mozarella lub Gouda 100g
- ser Feta kostka
- słonecznik łuskany 100g
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki śmietany 18%
- oregano, pieprz
- pesto: 2-3 pęczki bazylii, 2-3 ząbki czosnku, kilka orzechów włoskich, oliwa z oliwek, 15 dkg parmezanu lub gotowy słoiczek pesto dla leniwych :)

Sposób przyrządzenia

- makaron ugotować al dente

- pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć na patelni

- brokuł podzielić na różyczki i ugotować lub tylko sparzyć wrzątkiem

- ser Mozarella lub Gouda zetrzeć na tarce

- ser Feta pokroić w kostkę

- słonecznik łuskany przyprażyć na patelni

- wodę, śmietanę, oregano i pieprz wymieszać ze sobą na sos

- pesto: bazylię posiekać, czosnek i orzechy zmiażdżyć, dodać oliwę z oliwek oraz starty parmezan. Wszystko rozetrzeć na miazgę aż składniki się połączą. Dla leniwych gotowy słoiczek pesto.

Na koniec:

W dużym garnku, wszystkie składniki dodać do makaronu, wymieszać, chwilę potrzymać "na ogniu" ... i GOTOWE! :)

Podawać na ciepło z listkiem bazylii!

Smacznego :)