Wiosenna zupa koperkowa.

Składniki

Duży , bardzo duży pęczek kopru.
Pęczek młodej włoszczyzny.
6-7 młodych ziemniaków.
1 porcja rosołowa z kurczaka
2 duże łyżki masła
3 łyżki mąki
1/2 szklanki mleka
ewentualnie starty ser żółty ( ja dzisiaj dodałam aby zupę nieco zagęścić).
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty

Sposób przyrządzenia

Ugotować wywar z porcji rosołówej z dodatkiem przypraw i młodej włoszczyzny.
Koper wypłukać, oddzielić piórka od łodyżek. Wszystkie łodyżki dodać do wywaru. Piórka posiekać.
Ugotowany wywar przecedzić przez sito. Dodać oskrobane ( ważne bo mają inny smak) ziemniaki i gotować do miękkości ziemniaków.
Na patelni rozgrzać maslo, dodać mąkę i rozetrzeć. Dodać mleko i rózgą rozprowadzić beszamel tak aby nie było grudek.
Beszamel wlać do gotującej się zupy i mieszać aby nie było klusek.
Do zupy dodać pokrojony w kostkę ugotowany seler i pietruszkę. Marchew pokroić na plasterki.
Zagotować.
Przed podaniem dodać koper.
Rozlać do miseczek i posypać tartym serem.


Smacznego!!!