zupa ziemniaczana z sosem pesto

Składniki

3 plastry wędzonego boczku
450 g ziemniaków
450 g cebuli
25 g masła g
600 ml bulionu z kurczaka
600 ml mleka
100 g makaronu muszelki
150 ml śmietany kremówki
natka pietruszki posiekana
parmezan starty
grzanki serowo -czosnkowe
Sos pesto:
60 g natki pietruszki
2 ząbki czosnku
60 g orzechów pinii
2 łyżki świeżej bazylii posiekanej
60 g sera parmezan
biały pieprz
150 ml oliwy z oliwek

Sposób przyrządzenia

W celu przygotowania sosu pesto należy wszystkie składniki rozgnieść lub zmiksować przez 2 minuty w blenderze .

Drobno pokroić boczek ,ziemniaki i cebulę Boczek smażyć ok 4 minut ,a następnie dodać masło ,ziemniaki ,cebulę . Smażyć ok 12 minut. Dodać bulion ,mleko ,doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 10 min. Dodać makaron i gotować jeszcze do miękkości Wlać śmietanę i dodać natkę pietruszki i 2 łyżki sosu pesto . Podawać z parmezanem i grzankoami serowo czosnkowymi