Warzywny przekładaniec

Składniki

1 puszka groszku konserwowego
50 dag selera
50 dag marchewki
sól
pieprz
2 jajka
1 białko
3 łyżki śmietany 18 %
1 łyżka masła
bułka tarta do posypania formy

Sposób przyrządzenia

  1. Selery i marchewki obieramy i kroimy w kostkę . Gotujemy w osobnych garnkach . Odcedzamy i studzimy . Groszek osączamy .
  2. Białko ubijamy na sztywną pianę . Dodajemy do selera i miksujemy . Doprawiamy solą i pieprzem . Przekładamy do natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą keksówki .
  3. Do marchewki wbijamy jajko i miksujemy . Doprawiamy . Wlewamy do formy na ,asę selerową . 
  4. Do groszku wbijamy jajko i miksujemy ze smietaną . Doprawiamy . Przekładamy do formy , wierzch wyrównujemy . Pieczemy 50 minut w temperaturze 160 stopmi C . Studzimy , a następnie wkładamy do lodówki na 3 godziny .