Królik w sosie śmietanowym z ziołami

Składniki

królik tuszka 1
marchewka 2 średnie
seler naciowy 3 łodygi
białe wino wytrawne 150 mililitrów
cebula 2 średnie
mąka
woda 1/3 szklanki
śmietanka kremówka 30% 150 mililitrów
tymianek suszony szczypta
rozmaryn suszony szczypta
majeranek suszony szczypta
cytryna 1
masło 1 łyżka
sól
pieprz

Sposób przyrządzenia

  1. Królika myjemy, dzielimy na części, posypujemy pieprzem oraz suszonymi ziołami, zalewamy sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
  2. Przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy i razem z selerem naciowym kroimy w słupki. Królika osuszamy ręcznikiem papierowym z marynaty, następnie obtaczamy w mące i smażymy na złoto na oliwie z dodatkiem masła. W brytfance lub dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso, warzywa, wino oraz wodę i posypujemy łyżeczką soli. Przykrywamy i dusimy około 80 minut na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  3. Po tym czasie do śmietanki dodajemy odrobinę gorącego sosu, sól oraz pieprz do smaku, mieszamy i wlewamy do naszego sosu. Chwilę jeszcze gotujemy bez przykrycia, jeżeli sos jest rzadki można go nieco zredukować.