Pieczona polędwica pod ziołową pierzynką

Składniki

500g polędwicy
2 białka
ząbek czosnku
1/2 szklanki soli gruboziarnistej
majeranek
oregano, zioła prowansalskie, bazylia
oliwa

Sposób przyrządzenia

Polędwicę dokładnie oczyść z błonek, następnie posmaruj lekko oliwą, natrzyj rozgniecionym czosnkiem i posyp majerankiem. Tak przygotowane mięso przełóż do miski, zafoliuj i odstaw na kilka godzin ( najlepiej na całą noc) do lodówki.

Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając sól i pozostałe zioła.
Do naczynia żaroodpornego wlej nieco oliwy i delikatnie rozprowadź, przełóż mięso i delikatnie drewnianą łyżką wyłóż ubitą pianę tak aby pokryła całe mięso.

Włóż do nagrzanego do 180C piekarnika i piecz ok 1h 20 min (bez przykrycia!!). Po upieczeniu zdejmij bezę, a mięso pokrój w plastry.