Salsa z grillowanych warzyw

Składniki

1 cukinia
1 cebula
1 papryka
2 pomidory
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
natka pietruszki
3 łyżeczki świeżych ziół
sól, pieprz
odrobina soku z cytryny

Sposób przyrządzenia

Cukinię obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka, a paprykę w kostkę. Warzywa przełóż do miski i polej przygotowaną wcześniej oliwą z dodatkiem ziół, czosnku, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj,owiń w folię aluminiową i piecz na grillu przez ok 20 min.

Przygotuj pomidory. W tym celu opłucz je, ponacinaj na krzyż i sparz gorącą wodą. Następnie obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. 

Wszystkie warzywa przełóż do miski, dodaj pomidory oraz natkę pietruszki.