Zupa szczawiowa ze swieżego polnego szczawiu.

Składniki

Miska szczawiu. Kupilam na rynku standartową torebkę foliową. To jest podobna ilość.
Wywar mięsno-warzywny + pokrojona marchewka z wywaru.
3 jajka
1 cebula + łyżka mąki + łyzka masła
100 ml śmietanki 30

Sposób przyrządzenia

Szczaw przebrać i opłukać co najmniej dwa razy.


Oberwać ogonki i pokroić w 1cm paski.


Zrobić zasmażkę z masla, cebuli i mąki. Po jej dodaniu zupa traci dziki surowy smak.
Zasmażkę rozprowadzić podgranym wywarem i wlać ją do niego. Chwilkę pogotować i dodać szczaw z marchewką. Zagotować i jeszcze gotować 3-5 minut.
Jajka rozbić w kubku widelcem i wlać dużym strumieniem do zupy lekko mieszając.


Dodać śmietankę i gotowe.
Ja podaję zupę z oddzielnie ugotowanymi młodymi ziemniakami okraszonymi i posypanymi koperkiem

 
 
Smacznego!!!