Ratatouille z bakłażanem

Składniki

- 1 duży bakłażan
- 1 duża cebula
- 1 zielona cukinia
- 1 żółty kabaczek
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 5 pomidorów
- 2 ząbki rozgniecionego czosnku
- 2 łyżki różnych ulubionych świeżych lub suszonych wymieszanych ziół: np. oregano, tymianku, bazylii, majeranku, ziół prowansalskich
- po szczypcie sproszkowanych przypraw typu papryka, kurkuma, kumin
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

 

  1. Bakłażana umyć, pokroić w kostkę, położyć na sicie i obficie posolić. Pozostawić na 15 - 20 minut, a następnie wycisnąć w dłoniach, aby był mniej wodnisty w czasie duszenia.
  2. Pozostałe warzywa umyć i odpowiednio pokroić: kabaczki w plasterki, papryki w paski lub w kostkę, pomidory na 8 części każdy, cebulę niezbyt drobno.
  3. W dużej głębokiej patelni lub w teflonowym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić do niej cebulę, czosnek, zioła, wsypać ewentualnie trochę papryki w proszku. Chwilę podsmażać na wolnym ogniu, aby zeszklić cebulę. Następnie dodać bakłażana, paprykę i kabaczki i dobrze wymieszać, żeby warzywa nasiąkły oliwą i pokryły się ziołami. Przyprawić solą i pieprzem i podsmażać mieszając 5 do 10 minut. Na koniec dodać pomidory, ewentualnie dosolić  - smażenie przez kolejne 10 minut i zdjąć warzywa z ognia, gdy jeszcze są twarde i na wpół surowe, lub pozostawić je na dalsze 20 minut lub nawet do godziny i czekać, od czasu do czasu mieszając, aż się rozgotują. Podawać od razu lub ostudzić i wstawić do lodówki, aby po odgrzaniu użyć następnego dnia, albo zamrozić na dłuższe przechowanie.