Zupa krem z cukini

Składniki

2 małe cukinie
2 litry bulionu lub rosołu
2 serki topione pieczarkowe
3 łyżki śmietany
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 jajko
marchew
pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
2 kajzerki bezglutenowe Balviten
ser żółty do posypania
2 łyżki masła

Sposób przyrządzenia

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, udusić na łyżce masła. Bulion zagotować, wrzucić do niego warzywa pokrojone w kosteczkę, dodać uduszoną cukinię i gotować do miękkości. Serek topiony, jajko, mąkę  kukurydzianą i śmietanę wymieszać mikserem z kilkoma łyżkami zimnej wody, wlać do zupy, zagotować. Przyprawić, dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Zupę przestudzić, następnie zblendować, aby powstał krem. Kajzerki pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać łyżkę masła, przypiec, aby zrobiły się grzanki. Zupkę rozlać na talerze, posypac tartym serem, osobno w miseczce podać grzanki. Smacznego!

Moje dzieci uwielbiaja tę zupę, jest zdrowa, bezglutenowa, łatwa w przygotowaniu i niezwykle smaczna.