Bezglutenowe ciasteczka Śnieżynki

Składniki

1 kostka masła
4 jajka
1 opakowanie (230 g) kleiku ryżowego o dowolnym smaku
1 cukier waniliowy
3\4 szkl. cukru
kilka łyżek twardego dżemu lub marmolada
masło do wysmarowania blaszki

Sposób przyrządzenia

Masło ucieramy na gładką masę. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do masła dodać żółtka, dokładnie wymieszać, następnie dodawać porcje piany i kleiku, delikatnie łącząc składniki. Wymieszać dokładnie. Kłaść łyżką ciasteczka na blaszkę wysmarowaną masłem, na środku każdego ciasteczka zrobić dziurkę (może to zrobić dziecko paluszkiem-dla mojego synka to świetna zabawa), do każdej dziurki wkładać marmoladkę lub dżem. Piec ok. 20 min. na złoty kolor w temp. 180 stopni.
Polecam te ciasteczka na deser, są świetną alternatywą dla wypieków na bazie mąki, dzieci je uwielbiają, znikają w tempie błyskawicznym. Smacznego!