Bezglutenowa tarta bolognese

Składniki

na ciasto:
200g mąki (użyłam 100g skrobi ziemniaczanej i 100g uniwersalnej mieszanki bezglutenowej)
200g zimnego masła
2 jajka
łyżeczka soli

na farsz:
400g mielonego filetu z indyka
puszka krojonych pomidorów
2 łyżki oliwy
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz i ulubione zioła
parmezan

Sposób przyrządzenia

Składniki szybko zagnieść i umieścić w lodówce na godzinę. Przygotować farsz: na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Dodać mięso, podsmażyć aż zmieni kolor z różowego na brązowy. Dodać pomidory w puszce, doprawić, i pogotować kilka minut, odstawić na bok. Po upłynięciu tego czasu ciasto wyjąć i wylepić nim formę na tartę. Ponakłuwać widelcem i piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjąć, równomiernie rozsmarować farsz, posypać parmezanem i włożyć z powrotem do piekarnika, tym razem piekąc w tej samej temperaturze około 15 minut.