Bezglutenowa zapiekanka pasterska

Składniki

1 kg ziemniaków
masło
mleko
śmietana

1kg zmielonego filetu z indyka
200g mrożonego groszku
3 marchewki
400g pieczarek
200g przecieru pomidorowego
200ml bulionu
sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dodajemy masło, mleko i śmietanę (nie podaję dokładnych proporcji bo każdy i tak robi po swojemu ;)) i robimy puree; odstawiamy.
 
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry; marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach; dusimy razem na patelni. Przekładamy razem z mrożonym groszkiem do naczynia żaroodpornego.
 
Indyka podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Gdy zmieni kolor dodajemy przecier pomidorowy, gotujemy 2-3 minuty. Wlewamy bulion, doprawiamy i dusimy 15-20 minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z marchewką, pieczarkami i groszkiem.

Na wierzch wykładamy puree. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach