Tort kawowy

Składniki

Ciasto: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 3 łyżki wrzącej wody, 225 gram masła, 225 gram cukru, 4 jajka, 225 gram mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa: 120 gram masła, 250 gram cukru, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, tabliczka czekolady lub orzechy na posypkę.

Sposób przyrządzenia

1) Nagrzac piekarnik do temperatury 180 stopni. Nasmarować okrągłe 2 blachy.


2) Ciasto:


Masło, cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia mikserem równo połączyć. Dodać napar z 3 łyżek kawy. Rozdzielić masę na 2 blachy. Piec około 25 minut by było lekko zabrązowione. Pozostawić do wystudzenia.


3)Masa:


Połaczyć wsystkie składniki razem (na końcu dodajemy napar z kawy) miksujemy około 2 minut- do uzyskania odpowiedniej konsystencji.


4) Położyć masę między ostudzone ciasta. Na wierzchu również położyc masę, posypać kawałkami czekolady lub orzechami.


Jeżeli preferujecie mniej słodkie ciasto do masy i samego ciasta podajcie mniej cukru. Masa jest również według uznania. Można jej zrobić więcej!