Faszerowane pomidory dla bezglutenowców.

Składniki

6 dużych i dojrzałych pomidorów
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka mielonego mięsa z kurczaka ( może być chuda wieprzowina)
dużo posiekanej zielonej pietruszki
pieprz ziołowy i sól do smaku
zioła prowansalskie
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka masła
Śmietana 30%

Sposób przyrządzenia

Ugotować kaszę jaglaną do miękkości. Długo to trwa, więc warto ugotować jej więcej i zamrozić aby mieć w zapasie. 

Oddzielamy mięso drobiowe od kości i mielimy .

Mieszamy mięso z kaszą dodajemy pietruszkę i przyprawy.

Pomidory wydrążamy łyżeczką i napełniamy farszem. Na wierzchu każdego pomidora kładziemy kawałeczek masła.

Pomidory wkladamy do brytfanny lub naczynia żaroodpornego.

Na dno naczynia wkładamy miąższ wydrążony z pomidorów, masło i przyprawy. Przykrywamy pokrywką 

Wstawiamy do piekarnika lub kuchenki mikrofalowej.

Dusimy w piekarniku około 40 minut a w kuchence 20 minut wystarczy. 

Wyjmujemy ostrożnie z naczynia pomidory.

Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy niewielką ilością wody i wlewamy do naczynia.

Wstawiamy do piekarnika lub kuchenki na parę minut aby zawrzało. Gdy trzeba dolewamy trochę wody lub rosołu.

Dodajemy troszkę śmietany 30 % ( nie zwarzy się ) , wkładamy delikatnie pomidorki i jeszcze chwilę dusimy. 

Podajemy z kaszą jaglaną, gryczaną  lub ryżem. 


Smacznego.