Domowe hot dogi

Składniki

30 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
350 dag mąki
1/2 kostki margaryny
1 szczypta soli
1 szczypta cukru
500 g cienkich parówek
Sos :
6 łyżek majonezu
6 łyżek keczupu
2 ząbki czosnku
4 łyżki musztardy
2 łyżki śmietany 18 %

Sposób przyrządzenia

1 . Do miski wsypać mąkę . W połowie ciepłego mleka rozprowadzić troszkę drożdży i taki zaczyn wlać do mąki . Delikatnie wymieszać i przykryć . Odstawić w ciepłe  miejsce do wyrośnięcia . W tym czasie zagrzać resztę mleka . Dodać pozostałe drożdże z cukrem  oraz solą i całość wlać do ciasta . Wyrobić je wraz z roztopioną i ostudzoną margaryną . 


2 . Ciasto rozwałkować na płat o grubości 6mm . Pokroić go na prostokąty .


3 . Parówki zawinąć w kawałki rozwałkowanego ciasta . Blachę wyłożyć pergaminem . Układać na niej hot dogi . Piec około 25 minut w temperaturze 150 stopni C . Z keczupy , majonezu , musztardy i śmietany przygotować sos . Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę . Dodać do sosu . Wymieszać . Podawać z upieczonymi hot dogami .