Babka dwukolorowa

Składniki

4 jajka
1 szklanka* cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki* oleju
1 szklanka* mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao
masło i bułka tarta do wysmarowania formy


* szklankia o pojemności 250 ml

Sposób przyrządzenia

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jajka ubić do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy wlać powoli olej, zmiksować.
W misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, dalej miksując. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Jasne ciasto wylać na dno formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, a na nią ciasto ciemne. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach.
Upieczoną babkę udekorować dowolnie, polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.